Depresyonu Konuşmak

Depresyonu Konuşmak

Depresyonu Konuşmak  
Uzm. Psikolog Burçin DEMİRKAN

Depresyonu neden kaynaklanır? Risk altında mıyım?
Depresyon; Eğer kolunuzu kaldıracak enerjinizin olmadığını hissediyor ve bunun niye olduğunu anlayamıyorsanız, daha önce yaptığınız işlerden ve aktivitelerden zevk almıyorsanız, uyku bozukluları yaşıyorsanız ve kendinizi sürekli bir mutsuzluk hali içinde buluyorsanız depresyon kapınızı çalmış olabilir. Uzman Psikolog Burçin Demirkan ile depresyonu bahar depresyonu ve bu duygu durum bozukluğuyla nasıl baş edebileceğinizi anlattı.

Depresyonu neden kaynaklanır? Risk altında mıyım?
Mevsim geçişlerinde psikiyatrik sorunların ortaya çıkma riski artar. Sonbaharda güneş ışınlarının azalması hormon üretimini etkilemektedir. Vücudumuz yeni mevsime uyum sağlamaya çalışırken,  psikolojimiz de olumsuz etkilenebilmektedir. Günümüzde küresel ısınmayla birlikte mevsimler de alışılmışın dışında seyredince bünyeler uyumda zorlanmaktadır. Genetik yatkınlığı olan kişiler de, geçmişte depresyon öyküsü olan kişilerde depresyon öyküsü daha fazla görülmektedir. Ayrıca hayatınızda yakın zamanda sizi zorlayan olaylar gerçekleştiyse, stres düzeyi yüksek bir iş yaşantınız varsa daha fazla risk altındasınız demektir.

Hangi sağlık sorunlar depresyonu tetikleyebilir?

  • Tiroit bezlerinin normal değerlerin dışında seyretmesi, B12, demir ve folik asit eksikliği mevsimsel depresyonda etkili olmaktadır.

Nasıl Başa Çıkabilirim?

  • Mutsuz olduğumuz zaman gün boyunca farkında olmadığımız olumsuz düşünceler otomatik olarak meydana gelir. Bu durumda olayları algılayışımızı ve yorumlayışımızı bozar. Duygularımızı ve davranışlarımızı etkiler. Bu dönemde genellemelerden kaçının. Olumlu düşünmeye çalışın.
  • Bir olumsuz olaya odaklanmak diğer olumlu olayların farkına varamamaya sebep olur. Zihinsel egzersizlerle olumlu düşüncelerinizi artırın.
  • Sevdiklerinize vakit ayırın.
  • Aile etkinlikleri yapın.
  • Doğa etkinlikleri yapın.

Nasıl bir zihinsel egzersizler bir depresyona iyi gelir?

  • Öncelikle kendinize gün içinde kendinizle baş başa kalacağınız kısa ve sakin bir zaman dilimleri ayırın. Kendi telkin cümlelerinizi oluşturun. Not defterinize yazın. Kendinize ayırdığınız zaman dilimlerinde tekrarlayın.
  •  Olumlu ve olumsuz düşüncelerinizin yan yana bir listesini yapın. Tespit ettiğiniz olumsuz düşüncelerinizi olumluya çevirmek için kendinize yardım edebilir veya güvendiğiniz bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz.
  • Depresif hissettiğiniz bir dönemde, tedavi için yürüyüş yapmak ya da bisiklete binmek gibi basit bir egzersizin iyi gelebileceğini düşünmek zor gelebilir. Ama yapılan araştırmalarda, düzenli bedensel egzersizin belirgin bir iyileşme ve iyileşme sonrası koruma sağladığı görülmüştür. O nedenle, fiziksel egzersize başlayın.
  • Yakın çevrenizdeki sosyal ilişkilerinize daha fazla vakit ayırın.
  • Geri dönüşü zor olan kararları bu dönem sonem sonrasına erteleyin.
  • Mevsim meyvelerini ve sebzelerini tüketin. Beyaz şekerden uzak durun.
  • En az iki hafta boyunca kötü duygu durumu varsa, buna ek olarak yemek yemek, uyumak, düşünmek, konsantre olmak, kararsızlık hali, intihar düşünceleri, kendini değersiz hissetme veya suçlu hissetme semptomlarından ikisi varsa mutlaka profesyonel yardıma başvurun.

Yöneticilere Öneriler:

  • Depresyonunu çalışanlarınızın verimini düşürmemesi ve iş kayıplarına yol açmaması için psiko-sosyal destek programı verebilecek profesyonellerle çalışanlarınızı destekleyin.

Ailelere Öneriler

  • Depresyon yaşayan anne baba tedavi olmalıdır. Ruh sağlığı ve beden sağlığı sorunlu olan anne babanın çocuklarında sorunlar gözlenebilir. Böyle bir süreçten geçiyorsanız çocuğunuzun sağlığını koruyacak önlemler de alın. Çocuğunuz için de bir uzmana başvurun.
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU

  DEHB’ nin temel özelliği, kalıcı ve sürekli olan dikkat süresinin kısalığı, çocuğun engellemeye yönelik denetim eksikliği ...

COVID-19 Döneminde Ebeveynlik

COVID-19 Döneminde Ebeveynlik

COVID-19 Döneminde Ebeveynlik   Dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un yankıları ailelerimizde de görülmektedir. Çoğu ebeveyn ...

Çocuklarımızla Evde Pandemi Dönemi

Çocuklarımızla Evde Pandemi Dönemi

Çocuklarımızla Evde Pandemi Dönemi  COVID-19’un ülkemize yayılmasıyla hayatlarımızda bir takım değişiklikler yaşandı. ...